Palaa pääsivulle

Omega-3

Omega-3-kalaöljy edistää aivojen ja sydämen toimintaa ja edistää normaalin näön ylläpitämistä. Raskaana olevalle naiselle omega-3 on tärkeä sikiön normaalille kehitykselle.

Pellavaöljy kuva

Miten se toimii?

  • DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina ja osallistuu aivojen normaaliin kehitykseen sikiöllä ja imeväisillä
  • EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa
  • DHA edistää näön pysymistä normaalina ja osallistuu silmän normaaliin kehitykseen sikiöllä ja imeväisillä

Aivot

Raskauden tai imetyksen aikana DHA:n riittävä saanti on tärkeää sikiön ja imeväisikäisen aivojen normaalin kehityksen kannalta, sillä DHA muodostaa osan aivosolujen soluseinästä ja ylläpitää aivosolujen normaalia toimintaa (Commission Regulation (EU) No 440/2011, 2010). DHA vaikuttaa aivojen normaaliin toimintaan koko elämän ajan (NDA, 2010a).

Sydän

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa.

Näkö

DHA:ta on runsaasti siinä silmän osassa, joka rekisteröi kuvia ja lähettää ne aivoihin. Tästä syystä DHA on tärkeää sikiön ja imeväisikäisen silmien normaalille kehitykselle (Commission Regulation (EU) No 440/2011, 2010) ja DHA vaikuttaa näkökykyyn koko elämän ajan (NDA, 2010a).

Mitä ovat DHA ja EPA?

DHA (dokosaheksaeenihappo) ja EPA (eikosapentaeenihappo) ovat kalaöljyn ainesosia, rasvahappoja, joiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Kalaöljy on nestemäistä huoneenlämmössä, koska sen rasvahapot ovat tyydyttämättömiä. DHA ja EPA tunnetaan myös omega-3-rasvahappoina, ja niitä saadaan vain kalasta. Myös kasviöljystä saadaan omega-3-rasvahappoa, ALA:a (alfalinoleenihappo), mutta sen biologinen hyväksikäytettävyys ei ole yhtä hyvä kuin DHA:n ja EPA:n. Tästä syystä on tarpeen syödä riittävästi rasvaista kalaa tai kalaöljyä, jotta keho saa DHA- ja EPA-rasvahappoja.

Mistä sitä saa?

Kalaöljyä ja pitkäketjuisia monityydyttämättömiä rasvahappoja DHA ja EPA:a saadaan parhaiten rasvaisista kaloista, kuten meri- ja kirjolohesta, taimesta ja silakasta. Voit saada suositellun määrän kalaöljyä (DHA ja EPA) nauttimalla kalaa pääateriana 2-3 kertaa viikossa. Eri kalalajeja kannattaa syödä vaihdellen.

Saantisuositus:

Euroopan elintarvikeviranomaisen (European Food Safety Authority) suositus DHA:n ja EPA:n päivittäisannokseksi aikuisille on 250 mg. DHA ja EPA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Edullisen sydänvaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta ja EPA:a päivässä. DHA edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaalina. Aivotoiminnan ja näkökyvyn kannalta edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on vastaavasti nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Raskaana oleville ja imettäville DHA:n positiiviset vaikutukset saavutetaan 200 mg DHA:n lisäyksellä päivittäiseen suositeltuun omega-3-rasvahappoannokseen (250 mg) aikuisilla. Äidin riittävä DHA:n saanti raskauden ja imetyksen aikana tukee sikiön ja imeväisikäisen vauvan aivojen ja silmien normaalia kehitystä.

Omega-3:en lähteet

Pellavaöljy kuva

Pellavaöljy

Lohi kuva

Lohi

katkarapu kuva

Silli

Auttaa tukemaan

sydänkuvake

Sydämen terveyttä

Aivojen terveys

Aivojen terveyttä

Suositellut artikkelit