Palaa pääsivulle

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Vitamiinien ja kivennäisaineiden merkitys terveydelle on todettu jo yli 100 vuotta sitten. 13 vitamiinia ja 12 kivennäisainetta on nimetty elintärkeiksi ravintoaineiksi.

Nuori nainen juo vesipulloa

Vitamiinien ja kivennäisaineiden merkitys terveydelle on todettu jo yli 100 vuotta sitten, kun niiden lisäämisen yksipuoliseen ruokavalioon havaittiin parantavan terveyttä. Myöhemmin tutkijat alkoivat etsiä systemaattisesti aineita, joiden poistaminen ruokavaliosta vaikutti terveyteen negatiivisesti. Tämä on saanut aikaan sen, että 13 vitamiinia ja 12 kivennäisainetta on nimetty elintärkeiksi ravintoaineiksi, jotka täytyy saada pääasiallisesti ruokavalion kautta, koska elimistö pystyy itse tuottamaan niistä vain osan. D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta, ja suolistobakteerit voivat tuottaa pieniä määriä K-vitamiinia, biotiinia ja pantoteenihappoa.

Monivitamiini-kivennäisaineravintolisä

Vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteet

Lähes kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden suositeltu päivittäisannos voidaan saavuttaa syömällä monipuolisesti 5-6 annosta hedelmiä ja vihanneksia, ½ litraa maitotuotteita ja useita kokojyväannoksia päivittäin ja kalaa 2-3 kertaa viikossa pääruokana. Elämäntapasi voi kuitenkin olla liian kiireinen, jotta voisit syödä oikein, lapset voivat ovat nirsoja ja ikääntyvillä ruokahalu saattaa vähentyä. Tai sinulla voi olla erityistarpeita, esim. jos olet raskaana.

Mies istuu rannalla meditoimassa

Energia

B1-, B2-, B6-, B12- ja C-vitamiinit, niasiini, pantoteenihappo, biotiini, kalsium, rauta, mangaani, jodi, kupari ja magnesium edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa. Niasiini, pantoteenihappo, foolihappo, B2-, B6- ja B12-vitamiinit vähentävät väsymystä ja uupumusta.

Vastustuskyky

A-, D-, B6-, B12- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki, seleeni, kupari ja rauta edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. Tämän edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi C-vitamiinia on nautittava vähintään 200 mg päivässä.

Luiden terveys

D- ja K-vitamiini, kalsium, sinkki, mangaani ja magnesium tukevat luuston pysymistä normaalina. Lisäksi C-vitamiini tukee luuston normaalia toimintaa tukemalla normaalia kollageenin muodostusta.

Lihastoiminnot

Magnesium ja kalsium edistävät lihasten normaalia toimintaa. Lisäksi D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

Henkiset toiminnot

Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä. Jodi, rauta ja sinkki edistävät normaalia kognitiivista toimintaa. DHA (Omega-3-rasvahappo) edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina. Edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Ihon terveys

A -ja B2-vitamiinit, niasiini, biotiini, jodi ja sinkki edistävät ihon pysymistä normaalina. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten. Kupari edistää ihon normaalia pigmentoitumista.

Näkö

A- ja B2-vitamiinit ja sinkki edistävät näön pysymistä normaalina. DHA (Omega-3-rasvahappo) edistää näön pysymistä normaalina. Edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Suositellut artikkelit