Skip to main content

Miten se toimii?

  • Edistää normaalia kognitiivista toimintaa
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Edistää normaalia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa

Kognitiivinen toiminta lapsilla ja aikuisilla
Rauta osallistuu normaaleihin kognitiivisiin toimintoihin (NDA, 2010) ja normaaliin kognitiiviiseen kehitykseen lapsilla (Commission Regulation (EU) No 957/2010, 2010;NDA, 2009a).

Energia
Rautaa tarvitaan punasolujen muodostumiseen ja toimintaan. Ne vaikuttavat hapen kuljetukseen kehossa. Happea tarvitaan aivojen ja lihasten toiminnassa. Lisäksi rauta on tärkeä ainesosa monissa entsyymeissä, jotka käynnistävät kehon energian tuotantoon liittyviä kemiallisia reaktiota. (NDA, 2010).
Immuunijärjestelmän toiminta
Rauta tukee immuunijärjestelmää, ja sitä tarvitaan tiettyjen immuunisolujen ja vastustuskykyyn liittyvien entsyymien tuotannossa (NDA, 2010).

Mikä on suositeltu annos?

Raudan suositeltu päivittäisannos miehille on 9 mg ja hedelmällisessä iässä oleville naisille 15 mg sekä teini-ikäisille 11 mg (Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014).

Mistä sitä saa?

Punainen liha on hyvä raudan lähde, ja lihassa oleva rauta on helposti kehon käytettävissä. Kokojyväviljat ja vihreät yrtit ja vihannekset ovat myös hyviä raudan lähteitä. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä.

Multi-tabs monivitamiini- ja kivennäisainetabletit voidaan yhdistää ruokavalioon, joka sisältää raudan lähteitä.

Rautaa sisältävät tuotteet​

Helppo ratkaisu – 3 in 1! Ainutlaatuinen ja innovatiivinen 3 in 1 yhdistelmä aikuisille ja lapsille 11 vuotiaasta lähtien. Vain kaksi kapselia päivässä turvaa välttämättömien vitamiinien, kivennäisaineiden sekä omega-3-rasvahappojen saannin.

Multi-tabs Family on monivitamiini-kivennäisainetabletti aikuisille ja yli 7-vuotiaille lapsille. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saantitarpeen.

50+

Multi-tabs 50+ on yli 50-vuotiaille suunnattu monivitamiini-kivennäisainetabletti. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen tarpeen.

Multi-tabs Mini Vadelma/Mansikka on hyvänmakuinen, lapsille suunnattu, pureskeltava monivitamiini-kivennäisainetabletti, joka sisältää lapsen kasvun ja kehityksen kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Multi-tabs Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille.

Naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Man

Miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Tietyt ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä keholle kasvun aikana. Multi-tabs Mini + Kalsium on hyvänmakuinen, lapsille suunniteltu, pureskeltava monivitamiini-kivennäisainetabletti, joka sisältää lapsen luuston kehitykselle tarpeellista kalsiumia, sekä 17 muuta tärkeää vitamiinia tai kivennäisainetta. Tuote ei sisällä keinotekoisia makeutusaineita.

Lähteet
Commission Regulation (EU) No 957/2010. 2010. Commission Regulation (EC) 957/2010 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on food and referring to the reduction of disease risk and to children's development and health. In.
Murray-Kolb LE, and Beard JL. 2007. Iron treatment normalizes cognitive functioning in young women. Am J Clin Nutr 85:778-787.
NDA. 2004. Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the Tolerable Upper Intake Level of Iron. EFSA Journal 125:1-34.
NDA. 2009a. Scientific opinion on the substantiation of a health claim related to iron and cognitive development of children pursuant to article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 7:1360.
NDA. 2009b. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron. EFSA Journal 7:1215.
NDA. 2010. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron. EFSA Journal 8:1740.
NNR. 2004. Iron. In: Nordic Nutrition Recommendations 2004 Integrating nutrition and physical activity. Copenhagen: Norden. p. p 355-377.
Sachdev H, Gera T, and Nestel P. 2005. Effect of iron supplementation on mental and motor development in children: systematic review of randomised controlled trials. Public Health Nutr 8:117-132.
Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014.

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.