Skip to main content

Miten se toimii?

  • Edistää normaalia henkistä suorituskykyä
  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta

Henkinen suorituskyky
Pantoteenihappo osallistuu kaikkien solujen, esimerkiksi aivosolujen toimintaan. Se osallistuu myös hermosolujen viestimiseen vaikuttavien välittäjäaineiden tuotantoon (NDA, 2009).

Energia
Pantoteenihappo (B5-vitamiini) osallistuu energian tuotantoon ja aineenvaihduntaan. Pantoteenihappo yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa on tärkeä, kun proteiineja, rasvoja, ja hiilihydraatteja muutetaan polttoaineeksi, jota solut voivat hyödyntää. Pantoteenihappo vaikuttaa väsymyksen vähentämiseen ja normaaliin energiaa tuottavaan aineenvaihduntaan (NDA, 2009; NDA,2010).

Mikä on suositeltu annos?

Varsinaista pantoteenihapon päivittäistä saantisuositusta ei ole Suomessa kirjattu.

Mistä sitä saa?

Nimi pantoteenihappo tulee kreikan kielen sanasta “pantos”, joka tarkoittaa ”kaikkialla”, koska pantoteenihappoa löytyy kaikista elävistä soluista. Pantoteenihappoa on lähes kaikissa eläin- ja kasvikunnan ruoka-aineissa. Liha on erittäin hyvä pantoteenihapon lähde. Multi-tabs monivitamiini- ja kivennäisainevalmisteen voi yhdistää ruokavalioon, joka sisältää pantoteenihappoa.

Pantoteenihappoa​ sisältävät tuotteet​

50+

Multi-tabs 50+ on yli 50-vuotiaille suunnattu monivitamiini-kivennäisainetabletti. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen tarpeen.

Multi-tabs Family on monivitamiini-kivennäisainetabletti aikuisille ja yli 7-vuotiaille lapsille. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saantitarpeen.

Multi-tabs Mini Vadelma/Mansikka on hyvänmakuinen, lapsille suunnattu, pureskeltava monivitamiini-kivennäisainetabletti, joka sisältää lapsen kasvun ja kehityksen kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Multi-tabs Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille.

Naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Man

Miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Lähteet
NDA. 2009. Scientific Opinion on substantiation of health claims related to pantothenic acid. EFSA Journal 7:1218.
NDA. 2010. Scientific Opinion on substantiation of health claims related to pantothenic acid. EFSA Journal 8:1758.

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.