• Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Edistää hiusten ja ihon normaalia pigmentoitumista

Kupari

Miten se toimii?

Energia
Kuparista riippuvainen entsyymi osallistuu solujen energian tuotantoon hajottamalla rasvoja. Tällä tavalla kupari edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa (NDA, 2009).
 
Antioksidantti
Kupari vaikuttaa moniin entsyymeihin, jotka suojelevat soluja oksidatiiviselta stressiltä kaikissa kudoksissa kuten iho ja immuunisolut. Oksidatiivisen stressin aiheuttavat vapaat radikaalit. Vapaita radikaaleja muodostuu jokapäiväisessä aineenvaihdunnassa sekä esim. tupakansavun, saasteiden ja auringon UV-säteilyn vaikutuksesta (NDA, 2009).
 
Immuunijärjestelmän toiminta
Kuparilla on kaksi tehtävää immuunijärjestelmän normaalissa toiminnassa. Se on osallisena immuunisolujen energian tuotannossa ja se suojelee niitä oksidatiiviselta stressiltä. Tällä tavoin kupari edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa (NDA, 2009). 
 
Hiusten ja ihon väri
Kupari osallistuu normaaliin melaniinituotantoon. Melaniini on yksi tekijä, joka määrittelee hiusten ja ihon tummuutta. Tällä tavoin kupari vaikuttaa niiden normaaliin pigmentaatioon. Ensisijaisesti pigmentaatioon vaikuttaa kuitenkin perimä (NDA, 2009).

Mikä on suositeltu annos?

Kuparin suositeltu päivittäisannos aikuisille on 0,9 mg ja alakouluikäisille lapsille 0,5-0,7 mg. Raskaana olevien suositusannos on 1,0 mg ja imettävien äitien 1,3 mg vuorokaudessa (Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014). Multi-tabs monivitamiini- ja kivennäisainetabletit voidaan yhdistää ruokavalioon, joka sisältää kuparin lähteitä.  

Mistä sitä saa?

Kuparia on pienissä määrissä useimmissa ruuissa ja juomavedessä. Katkaravut ja sienet ovat erittäin hyviä lähteitä. 

Kupari

sisältävät tuotteet​

Raskaus 

Multi-tabs® Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille.

Lisää vertailuun Vertaa nyt

Raskaus 

Multi-tabs® Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille.

Lisää vertailuun Vertaa nyt

 

Lähteet
Flynn A, Hirvonen T, Mensink GB, Ocke MC, Serra-Majem L, Stos K, Szponar L, Tetens I, Turrini A, Fletcher R, and Wildemann T. 2009. Intake of selected nutrients from foods, from fortification and from supplements in various European countries. Food Nutr Res 53.
NDA. 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to copper. EFSA Journal 7:1211.
Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014.

 

 

PP-MUL-FIN-0209