Skip to main content

Miten se toimii?

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Edistää hiusten ja ihon normaalia pigmentoitumista

Energia
Kuparista riippuvainen entsyymi osallistuu solujen energian tuotantoon hajottamalla rasvoja. Tällä tavalla kupari edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa (NDA, 2009).
 
Antioksidantti
Kupari vaikuttaa moniin entsyymeihin, jotka suojelevat soluja oksidatiiviselta stressiltä kaikissa kudoksissa kuten iho ja immuunisolut. Oksidatiivisen stressin aiheuttavat vapaat radikaalit. Vapaita radikaaleja muodostuu jokapäiväisessä aineenvaihdunnassa sekä esimerkiksi. tupakansavun, saasteiden ja auringon UV-säteilyn vaikutuksesta (NDA, 2009).
 
Immuunijärjestelmän toiminta
Kuparilla on kaksi tehtävää immuunijärjestelmän normaalissa toiminnassa. Se on osallisena immuunisolujen energian tuotannossa ja se suojelee niitä oksidatiiviselta stressiltä. Tällä tavoin kupari edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa (NDA, 2009).
 
Hiusten ja ihon väri
Kupari osallistuu normaaliin melaniinituotantoon. Melaniini on yksi tekijä, joka määrittelee hiusten ja ihon tummuutta. Tällä tavoin kupari vaikuttaa niiden normaaliin pigmentaatioon. Ensisijaisesti pigmentaatioon vaikuttaa kuitenkin perimä (NDA, 2009).

Mikä on suositeltu annos?

Kuparin suositeltu päivittäisannos aikuisille on 0,9 mg ja alakouluikäisille lapsille 0,5-0,7 mg. Raskaana olevien suositusannos on 1,0 mg ja imettävien äitien 1,3 mg vuorokaudessa (Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014). Multi-tabs monivitamiini- ja kivennäisainetabletit voidaan yhdistää ruokavalioon, joka sisältää kuparin lähteitä.

Mistä sitä saa?

Kuparia on pienissä määrissä useimmissa ruuissa ja juomavedessä. Katkaravut ja sienet ovat erittäin hyviä lähteitä.

Kuparia sisältävät tuotteet​

Multi-tabs Family on monivitamiini-kivennäisainetabletti aikuisille ja yli 7-vuotiaille lapsille. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen saantitarpeen.

50+

Multi-tabs 50+ on yli 50-vuotiaille suunnattu monivitamiini-kivennäisainetabletti. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen tarpeen.

Multi-tabs Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille.

Naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille naisille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Man

Miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Yli 50-vuotiaille miehille suunniteltu vitamiini- ja kivennäisainevalmiste päivittäiseen käyttöön.

Lähteet
Flynn A, Hirvonen T, Mensink GB, Ocke MC, Serra-Majem L, Stos K, Szponar L, Tetens I, Turrini A, Fletcher R, and Wildemann T. 2009. Intake of selected nutrients from foods, from fortification and from supplements in various European countries. Food Nutr Res 53.
NDA. 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to copper. EFSA Journal 7:1211.
Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014.

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.