Skip to main content

Miten se toimii?

  • DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina ja osallistuu aivojen normaaliin kehitykseen sikiöllä ja imeväisillä
  • EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa
  • DHA edistää näön pysymistä normaalina ja osallistuu silmän normaaliin kehitykseen sikiöllä ja imeväisillä

Aivot
Raskauden tai imetyksen aikana DHA:n riittävä saanti on tärkeää sikiön ja imeväisikäisen aivojen normaalin kehityksen kannalta, sillä DHA muodostaa osan aivosolujen soluseinästä ja ylläpitää aivosolujen normaalia toimintaa (Commission Regulation (EU) No 440/2011, 2010). DHA vaikuttaa aivojen normaaliin toimintaan koko elämän ajan (NDA, 2010a).

Sydän
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa.

Näkö
DHA:ta on runsaasti siinä silmän osassa, joka rekisteröi kuvia ja lähettää ne aivoihin. Tästä syystä DHA on tärkeää sikiön ja imeväisikäisen silmän normaalille kehitykselle (Commission Regulation (EU) No 440/2011, 2010) ja DHA vaikuttaa näkökykyyn koko elämän ajan (NDA, 2010a).

Mitä ovat DHA ja EPA?

DHA (dokosaheksaeenihappo) ja EPA (eikosapentaeenihappo) ovat kalaöljyn ainesosia, rasvahappoja, joiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Kalaöljy on nestemäistä huoneenlämmössä, koska sen rasvahapot ovat tyydyttämättömiä. DHA ja EPA tunnetaan myös omega-3-rasvahappoina, ja niitä saadaan vain kalasta. Myös kasviöljystä saadaan omega-3-rasvahappoa, ALA:a (alfalinoleenihappo), mutta sen biologinen hyväksikäytettävyys ei ole yhtä hyvä kuin DHA:n ja EPA:n. Tästä syystä on tarpeen syödä riittävästi rasvaista kalaa tai kalaöljyä, jotta keho saa DHA- ja EPA-rasvahappoja.

Mikä on suositeltu annos?

Euroopan elintarvikeviranomaisen (European Food Safety Authority) suositus DHA:n ja EPA:n päivittäisannokseksi aikuisille on 250 mg. DHA ja EPA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Edullisen sydänvaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta ja EPA:a päivässä. DHA edistää aivotoiminnan ja näön pysymistä normaalina. Aivotoiminnan ja näkökyvyn kannalta edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on vastaavasti nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Raskaana oleville ja imettäville DHA:n positiiviset vaikutukset saavutetaan 200 mg DHA:n lisäyksellä päivittäiseen suositeltuun omega-3-rasvahappoannokseen (250 mg) aikuisilla. Äidin riittävä DHA:n saanti raskauden ja imetyksen aikana tukee sikiön ja imeväisikäisen vauvan aivojen ja silmien normaalia kehitystä.

Mistä sitä saa?

Kalaöljyä ja pitkäketjuisia monityydyttämättömiä rasvahappoja DHA ja EPA:a saadaan parhaiten rasvaisista kaloista, kuten meri- ja kirjolohesta, taimesta ja silakasta. Voit saada suositellun määrän kalaöljyä (DHA ja EPA) nauttimalla kalaa pääateriana 2-3 kertaa viikossa. Eri kalalajeja kannattaa syödä vaihdellen.

Omega-3:a sisältävät tuotteet​

Helppo ratkaisu – 3 in 1! Ainutlaatuinen ja innovatiivinen 3 in 1 yhdistelmä aikuisille ja lapsille 11 vuotiaasta lähtien. Vain kaksi kapselia päivässä turvaa välttämättömien vitamiinien, kivennäisaineiden sekä omega-3-rasvahappojen saannin.

Multi-tabs Raskaus Omega-3 on erityisesti odottaville ja imettäville äideille suunnattu omega-3-rasvahappovalmiste.

Raikkaan sitruunanmakuinen omega-3-valmiste sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja sekä D-vitamiinia.

Lähteet
Commission Regulation (EU) No 957/2010. 2010. Commission Regulation (EC) 957/2010 on the authorisation and refusal of authorisation of certain health claims made on food and referring to the reduction of disease risk and to children's development and health. In.
IoM. 2001. Iodine. In: Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc . Washington DC: National Academy Press. p. p 258-289.
NDA. 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine. EFSA Journal 7:1214.
NDA. 2010. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine. EFSA Journal 8:1800.
Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2014.

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.