Skip to main content

Yleiset artikkelit

Monivitamiini-kivennäisaineravintolisä

Vitamiinien ja kivennäisaineiden merkitys terveydelle on todettu jo yli 100 vuotta sitten, kun niiden lisäämisen yksipuoliseen ruokavalioon havaittiin parantavan terveyttä. Myöhemmin tutkijat alkoivat etsiä systemaattisesti aineita, joiden poistaminen ruokavaliosta vaikutti terveyteen negatiivisesti. Tämä on saanut aikaan sen, että 13 vitamiinia ja 12 kivennäisainetta on nimetty elintärkeiksi ravintoaineiksi, jotka täytyy saada pääasiallisesti ruokavalion kautta, koska elimistö pystyy itse tuottamaan niistä vain osan. D-vitamiinia muodostuu ihossa auringonvalon vaikutuksesta, ja suolistobakteerit voivat tuottaa pieniä määriä K-vitamiinia, biotiinia ja pantoteenihappoa.

Energia
B1-, B2-, B6-, B12- ja C-vitamiinit, niasiini, pantoteenihappo, biotiini, kalsium, rauta, mangaani, jodi, kupari ja magnesium edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa. Niasiini, pantoteenihappo, foolihappo, B2-, B6- ja B12-vitamiinit vähentävät väsymystä ja uupumusta.

Vastustuskyky
A-, D-, B6-, B12- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki, seleeni, kupari ja rauta edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toiminnan pysymistä normaalina raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen. Tämän edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi C-vitamiinia on nautittava vähintään 200 mg päivässä.

Luiden terveys
D- ja K-vitamiini, kalsium, sinkki, mangaani ja magnesium tukevat luuston pysymistä normaalina. Lisäksi C-vitamiini tukee luuston normaalia toimintaa tukemalla normaalia kollageenin muodostusta.

Lihastoiminnot
Magnesium ja kalsium edistävät lihasten normaalia toimintaa. Lisäksi D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

Henkiset toiminnot
Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä. Jodi, rauta ja sinkki edistävät normaalia kognitiivista toimintaa. DHA (Omega-3-rasvahappo) edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina. Edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Ihon terveys
A -ja B2-vitamiinit, niasiini, biotiini, jodi ja sinkki edistävät ihon pysymistä normaalina. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten. Kupari edistää ihon normaalia pigmentoitumista.

Näkö
A- ja B2-vitamiinit ja sinkki edistävät näön pysymistä normaalina. DHA (Omega-3-rasvahappo) edistää näön pysymistä normaalina. Edullisen vaikutuksen saavuttamiseksi on nautittava 250 mg DHA:ta päivässä.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden vertailuarvot
Alla olevassa taulukossa ovat Euroopan unionin vertailuarvot päivittäisistä annosmääristä liittyen kuhunkin vitamiiniin ja kivennäisaineeseen:

Vitamiini

A-vitamiini (μg) 800

D-vitamiini (μg) 5

E-vitamiini (mg) 12

K-vitamiini (μg) 75

C-vitamiini (mg) 80

Tiamiini (mg) 1,1

Riboflaviini (mg) 1,4

Niasiini (mg) 16

B6-vitamiini (mg) 1,4

Foolihappo (μg) 200

B12-vitamiini (μg) 2,5

Biotiini (μg) 50

Pantoteenihappo (mg) 6

Kivennäisaineet

Kalium (mg) 2 000

Kloridi (mg) 800

Kalsium (mg) 800

Fosfori (mg) 700

Magnesium (mg) 375

Rauta (mg) 14

Sinkki (mg) 10

Kupari (mg) 1

Mangaani (mg) 2

Fluoridi (mg) 3,5

Seleeni (μg) 55

Kromi (μg) 40

Molybdeeni (μg) 50

Jodi (μg) 15

Vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteet
Lähes kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden suositeltu päivittäisannos voidaan saavuttaa syömällä monipuolisesti 5-6 annosta hedelmiä ja vihanneksia, ½ litraa maitotuotteita ja useita kokojyväannoksia päivittäin ja kalaa 2-3 kertaa viikossa pääruokana. Elämäntapasi voi kuitenkin olla liian kiireinen, jotta voisit syödä oikein, lapset ovat nirsoja, ikääntyvillä ruokahalu vähentyä. Tai sinulla voi olla erityistarpeita, esim. Jos olet raskaana.

PP-MUL-FIN-0209

Liittyvät artikkelit

Jo sukupolvien ajan

Multi-tabsilla on lähes 60 vuoden kokemus ravitsemuksesta. Multi-tabsin laaja tuotevalikoima täydentää suomalaisten ravitsemuksellisia tarpeita…

Tavoitteemme

Uskomme terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tärkeyteen. Tiedostamme kuitenkin, että syöminen oikein joka päivä ei ole helppoa – varsinkaan kiireisissä elämänvaiheissa…

Tutkimus ja kehitys

Tuotteemme perustuvat vahvaan panostukseen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Korkealuokkaiset raaka-aineet valitaan huolellisesti ja tuotteemme valmistetaan...

Terveen luuston ylläpitäminen

Terveellinen ruokavalio antaa energiaa aivoille ja keholle