Syö liikuntasuorituksesi paremmaksi

Sen välillä, mitä syöt ja mitä voit fyysisesti tehdä, on yhteys. Siksi on tärkeää ajatella mitä syöt – varsinkin, kun haluat suorituksesi olevan paras mahdollinen. Jos harrastat muutaman tunnin liikuntaa viikossa, sinun tulisi noudattaa yleisiä ruokavalio-ohjeita. Jos noudatat 8 ruokavalio-ohjetta, saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

  1. Syö 6 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.
  2. Syö kalaa useita kertoja viikossa.
  3. Syö päivittäin perunaa, kokojyväleipää, riisiä tai pastaa.
  4. Vältä sokeria – erityisesti virvoitusjuomissa, karkissa tai kakuissa.
  5. Vältä kovaa rasvaa – erityisesti maitotuotteissa ja lihassa.
  6. Syö monipuolisesti.
  7. Käytä vettä janojuomana.
  8. Harrasta viikottain kevyesti kuormittavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, vähintään 150 minuutin ajan tai raskaasti kuormittavaa liikuntaa, kuten juoksua tai pyöräilyä, 75 minuutin ajan. Harjoita lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa kaksi kertaa viikossa. (Liikuntapiirakka, UKK-instituutti, 2009)

Hiilihydraatit ovat lihaksien polttoaine
Jos olet innokas kuntoilija, sinun tulee  lisätä 8 ruokavalio-ohjeen annoksiin lisää hiilihydraatteja, nesteitä ja proteiineja. Hiilihydraatit ovat tärkeitä, sillä ne ovat lihasten ”polttoaine”. Muutaman tunnin harjoittelun jälkeen kehon hiilihydraattivarastot ovat kuluneet ja olo tuntuu väsyneeltä. Jos harjoitus on rankempaa, on tärkeää muuttaa ruokavaliota niin, että se sisältää enemmän hiilihydraatteja. Syö enemmän kokojyväleipää, pastaa, riisiä ja perunoita, varsinkin ennen kovaa harjoitusta.
 
Juo paljon vettä
Jos harrastat paljon liikuntaa, on myös tärkeää, että juot paljon vettä. Juo runsaasti vettä ennen harjoittelua, jotta kuivuminen ei vaikuta tehokkuuteesi. Kahvi, tee, kolajuomat ja olut ovat diureetteja, joten vesi on paras vaihtoehto, kun haluat ylläpitää nestetasapainon vakaana – myös urheilusalin ulkopuolella.

 
PP-MUL-FIN-0209