Kalaöljyä kalasta

Rasvainen kala sisältää rasvahappoja, D-vitamiinia, jodia ja seleeniä. Kalassa on omega-3-rasvahappoja, kaikkein tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA). Omega-3-rasvahappoja DHA ja EPA löytyy myös ravintolisistä, joissa on kalaöljyä.
 
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten (2014) mukaan kalaa kannattaa syödä 2–3 kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Voit myös käyttää kalaöljyä sisältäviä ravintolisiä, joissa on omega-3-rasvahappoja.
 
Tuore, pakaste vai tölkistä?

Tuore kala maistuu herkulliselta ja on täynnä hyviä ravintoaineita. 
Pakastettu kala on kuitenkin hyvä vaihtoehto. Kalavalmisteita valittaessa silli, makrilli ja tonnikala tölkistä ovat hyviä vaihtoehtoja omega-3-rasvahappojen tarpeen täyttämiselle.
 
Vaihtele eri kalatyyppien välillä

Syö kalaa, josta pidät eniten. Muista vaihdella rasvaisten kalojen, kuten sillin, lohen ja makrillin, ja vähärasvaisten kalojen, kuten punakampelan ja tonnikalan, välillä. Äläkä unohda äyriäisiä, kuten ravut, katkaravut ja simpukat. Ravintoaineiden määrä vaihtelee kuitenkin eri kalojen ja äyriäisten välillä.

 

PP-MUL-FIN-0209