Syö kalaa – myös ollessasi raskaana
Kala on terveellistä ruokaa, koska se sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten D-vitamiinia, jodia, seleeniä ja tietenkin terveellisiä rasvahappoja. Suositus on, että myös raskaana olevat naiset söisivät kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa, vaihdellen kalalajia rasvaisen ja vähärasvaisen välillä. Raskaana ollessasi tai imettäessäsi sinun tulee kuitenkin kiinnittää huomiota siihen millaista kalaa syöt. Jos noudatat alla olevia ohjeita, voit syödä kalaa hyvillä mielin raskauden aikana.
Vältä A-vitamiinia sisältävän kalanmaksaöljyn syömistä. Liian suuri A-vitamiinin määrä raskausaikana voi vahingoittaa sikiötä.
Elohopea ja raskasmetallit kertyvät pääasiassa suuriin petokaloihin. Syö vain kohtuudella suuria petokaloja, kuten ahventa, kuhaa ja madetta.
Syö Itämeren lohta, meritaimenta tai isoa silakkaa korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa, sillä se sisältää dioksiinia, joka voi suurina määrinä vahingoittaa sikiötä.
Haukea ei tulisi syödä lainkaan raskausaikana.
Lue lisää
Tietoa raskaana oleville ja imettäville
Äidin dokosaheksaeenihapon (DHA) saanti edesauttaa sikiön ja imeväisikäisen lapsen aivojen ja silmien normaalia kehittymistä…
Liikunta yhdistettynä hyvään ja vaihtelevaan ruokavalioon edesauttaa raskauden edistymistä normaalisti. Harrastaessasi liikuntaa et auta vain itseäsi …
Seuraavia omega-3-rasvahappoja (DHA ja EPA) voi saada vain kalasta tai kalaöljyä sisältävistä ravintolisistä.
D-vitamiinia on kalassa, D-vitaminoiduissa maitotuotteissa ja kananmunissa. Auringonvalo on tärkeä D-vitamiinin lähde...