Tietoa omega-3:sta
DHA ja EPA omega-3-rasvahappoja voi saada vain kalasta tai kalaöljyä sisältävistä ravintolisistä. Lisätietoja kalaöljystä ja omega-3:sta:
Omega-3 -tietoja:
- Omega-3-rasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja
- Kahta tärkeintä omega-3-rasvahappotyyppiä, DHA ja EPA, on saatavissa vain kalasta
- DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina*
- DHA edistää näön pysymistä normaalina*
- EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa**
Omega-3 -lähteet:
- Omega-3-rasvahapot (DHA ja EPA) löytyvät vain kalasta, erityisesti rasvaisesta kalasta, kuten makrilli, lohi ja silli. Vähärasvaisten kalojen (valkoiset kalat), kuten kampelan ja turskan, kalaöljystä saadaan vain vähän omega-3-rasvahappoja.
- On myös muita omega-3-rasvahappoja, esim. alfalinoleenihapot (ALA), joita saa mm. saksanpähkinöistä, pellavansiemenistä ja kasvirasvoista. Alfalinoleenihapot täytyy kuitenkin muuntaa elimistössä DHA:ksi ja EPA:ksi.
*Päivittäisen 250 mg DHA-annoksen vaikutukset (kokonaissaanti päivittäin ruokavaliosta, mukaan lukien ravintolisät).
**Päivittäisen 250 mg EPA- ja DHA-annoksen vaikutukset (kokonaissaanti päivittäin ruokavaliosta, mukaan lukien ravintolisät).
Liittyvät artikkelit
Saanko tarpeeksi omega-3:sta kalasta?
Omega-3-rasvahappoja on rasvaisessa kalassa. Kaksi tärkeintä omega-3-rasvahappoa ovat DHA ja EPA, joita löytyy kalasta (erityisesti rasvaisesta kalasta) ja ravintolisistä, joissa on kalaöljyä…
Rasvainen kala sisältää rasvahappoja, D-vitamiinia, jodia ja seleeniä. Kalassa on omega-3-rasvahappoja, kaikkein tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA)…
Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?
Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.