Skip to main content

Tietoa omega-3:sta

DHA ja EPA omega-3-rasvahappoja voi saada vain kalasta tai kalaöljyä sisältävistä ravintolisistä. Lisätietoja kalaöljystä ja omega-3:sta:

Omega-3 -tietoja:

  • Omega-3-rasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja
  • Kahta tärkeintä omega-3-rasvahappotyyppiä, DHA ja EPA, on saatavissa vain kalasta
  • DHA edistää aivotoiminnan pysymistä normaalina*
  • DHA edistää näön pysymistä normaalina*
  • EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa**

Omega-3 -lähteet:

  • Omega-3-rasvahapot (DHA ja EPA) löytyvät vain kalasta, erityisesti rasvaisesta kalasta, kuten makrilli, lohi ja silli. Vähärasvaisten kalojen (valkoiset kalat), kuten kampelan ja turskan, kalaöljystä saadaan vain vähän omega-3-rasvahappoja.
  • On myös muita omega-3-rasvahappoja, esim. alfalinoleenihapot (ALA), joita saa mm. saksanpähkinöistä, pellavansiemenistä ja kasvirasvoista. Alfalinoleenihapot täytyy kuitenkin muuntaa elimistössä DHA:ksi ja EPA:ksi.

*Päivittäisen 250 mg DHA-annoksen vaikutukset (kokonaissaanti päivittäin ruokavaliosta, mukaan lukien ravintolisät).
**Päivittäisen 250 mg EPA- ja DHA-annoksen vaikutukset (kokonaissaanti päivittäin ruokavaliosta, mukaan lukien ravintolisät).

Liittyvät artikkelit

Saanko tarpeeksi omega-3:sta kalasta?

Omega-3-rasvahappoja on rasvaisessa kalassa. Kaksi tärkeintä omega-3-rasvahappoa ovat DHA ja EPA, joita löytyy kalasta (erityisesti rasvaisesta kalasta) ja ravintolisistä, joissa on kalaöljyä…

Kalaöljyä kalasta

Rasvainen kala sisältää rasvahappoja, D-vitamiinia, jodia ja seleeniä. Kalassa on omega-3-rasvahappoja, kaikkein tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA)…

Miksi vitamiinit ovat tärkeitä?

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.