Skip to main content

Syö liikuntasuorituksesi paremmaksi

Sen välillä, mitä syöt ja mitä voit fyysisesti tehdä, on yhteys. Siksi on tärkeää ajatella mitä syöt – varsinkin, kun haluat suorituksesi olevan paras mahdollinen. Jos harrastat muutaman tunnin liikuntaa viikossa, sinun tulisi noudattaa yleisiä ruokavalio-ohjeita. Jos noudatat alla olevia ruokavalio-ohjeita, saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet.

  • Syö 6 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin.
  • Syö kalaa useita kertoja viikossa.
  • Syö päivittäin perunaa, kokojyväleipää, riisiä tai pastaa.
  • Vältä sokeria – erityisesti virvoitusjuomissa, karkissa tai kakuissa.
  • Vältä kovaa rasvaa – erityisesti maitotuotteissa ja lihassa.
  • Syö monipuolisesti.
  • Käytä vettä janojuomana.
  • Harrasta viikottain kevyesti kuormittavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, vähintään 150 minuutin ajan tai raskaasti kuormittavaa liikuntaa, kuten juoksua tai pyöräilyä, 75 minuutin ajan. Harjoita lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa kaksi kertaa viikossa. (Liikuntapiirakka, UKK-instituutti, 2009)

Hiilihydraatit ovat lihaksien polttoaine
Jos olet innokas kuntoilija, sinun tulee lisätä 8 ruokavalio-ohjeen annoksiin lisää hiilihydraatteja, nesteitä ja proteiineja. Hiilihydraatit ovat tärkeitä, sillä ne ovat lihasten ”polttoaine”. Muutaman tunnin harjoittelun jälkeen kehon hiilihydraattivarastot ovat kuluneet ja olo tuntuu väsyneeltä. Jos harjoitus on rankempaa, on tärkeää muuttaa ruokavaliota niin, että se sisältää enemmän hiilihydraatteja. Syö enemmän kokojyväleipää, pastaa, riisiä ja perunoita, varsinkin ennen kovaa harjoitusta.
 
Juo paljon vettä
Jos harrastat paljon liikuntaa, on myös tärkeää, että juot paljon vettä. Juo runsaasti vettä ennen harjoittelua, jotta kuivuminen ei vaikuta tehokkuuteesi. Kahvi, tee, kolajuomat ja olut ovat diureetteja, joten vesi on paras vaihtoehto, kun haluat ylläpitää nestetasapainon vakaana – myös urheilusalin ulkopuolella.

Liittyvät artikkelit

Tietoa rasvoista
 

Oikean laatuisen rasvan syöminen on tärkeää. Emme voi olla ilman rasvaa. Mutta millaisia rasvoja on olemassa ja mistä niitä saa? ...

Keho ja liikunta
 

Tiedät sen kyllä: liikunta on tärkeää. Mutta kuntoon pääsemisen ei tarvitse olla niin vaikeaa. Aloittamiselle on monta hyvää syytä: olet energisempi ja vahvempi, voit laihtua ja keskittymisesi ja oppimisesi paranee...

Syö hedelmiä ja vihanneksia joka päivä – osa 1

Vain muutamalla pienellä muutoksella on mahdollista lisätä hedelmiä ja vihanneksia jokapäiväiseen ruokavalioosi…

Multi-tabs Magnesium on aikuisille suunnattu 350 mg magnesiumtabletti. Magnesium edistää luuston pysymistä normaalina sekä lihasten (mukaan lukien sydänlihas) normaalia toimintaa.

50+

Multi-tabs 50+ on yli 50-vuotiaille suunnattu monivitamiini-kivennäisainetabletti. Yksi tabletti päivässä auttaa takaamaan vitamiinien ja kivennäisaineiden päivittäisen tarpeen.

Terveyden kannalta paras vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde on monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio.